Rugklachten traject

Rugklachten zijn één van de voornaamste redenen waarom mensen naar een dokter gaan. Het is één van de grootste oorzaken van ziekteverzuim.

Een rapport van de Amerikaanse overheid schreef bijvoorbeeld dat in 1999 bijna 1 miljoen mensen in de Verenigde Staten niet op hun werk verschenen waren vanwege rugpijn. De meeste rugpijn is spier-gerelateerd. Spierpijn houdt de zgn.”pijncyclus” in gang, waarbij de pijn spieren doet verkrampen. Hierdoor kunnen de wervels, gewrichten en zenuwen in de wervelkolom verwrongen raken. Deze verkrampte spieren leiden tot meer pijn, waardoor er nog meer spierkramp optreedt. Als de zenuwen voldoende geïrriteerd raken, kan er zelfs pijn uitstralen langs het been of de arm.

Wat kan acupunctuur doen

Acupunctuur kan een belangrijke rol spelen in het verlichten of wegnemen van rugpijn. Het kan de hersteltijd significant verminderen en chronische klachten voorkomen.

Onderzoek wijst uit dat acupunctuur het lichaam aanzet tot de productie van natuurlijke steroïden en endorfines. Steroïden verminderen ontsteking en endorfines worden door het lichaam geproduceerd om pijn te verminderen. Beide stoffen kunnen een belangrijke rol spelen in het stopzetten van de pijncyclus.

Door acute rugpijn te verminderen, voorkomt acupunctuur ook de kans op chronische rugklachten. Het kan voorkomen dat er duurdere en meer ingrijpende operaties aan te pas komen, en het kan de langdurige behoefte aan pijnstillers en andere medicatie wegnemen.